Venkel zaadAnijsachtigVerwarmendBitterzoet

Venkel zaad

Venkel zaadAnijsachtig Verwarmend Bitterzoet

De subtiele anijssmaak van anethol kan zowel zoete als hartige gerechten een boost geven. Het pittige fenchone zorgt voor bitterheid, terwijl andere kleine smaakcomponenten de venkelzaadjes hun citrus- en dennenaccenten geven. Het malen van de zaden ontsluit de smaken en door ze droog te roosteren komen er nieuwe, nootachtige pyrazinesmaken vrij.

Flavor chart anise
Fennel seeds
Venkel planten

Venkel zaad

Venkelzaden hebben een delicate smaak die een beetje doet denken aan anijs. Venkelzaad kan in veel verschillende gerechten worden gebruikt. Venkelzaad wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken, waar het wordt gebruikt in pastasauzen, pizza's en bij het drogen van salamiworsten. Venkelzaad is ook een ingrediënt van het Chinese vijfkruidenpoeder, een kruidenmengsel met venkelzaad, Sichuan peper, kaneel, steranijs en kruidnagel. In de Indiase keuken wordt venkelzaad ook veel gebruikt en na de maaltijd kauwen de Indiërs vaak op venkelzaad om hun adem te verfrissen. Daarom krijg je in Indiase restaurants vaak een schoteltje met venkelzaad bij de rekening. In de middeleeuwen kauwden de mensen in Europa ook op venkelzaad, dit om hun honger te onderdrukken tijdens een bezoek aan de kerk.

Venkelzaad staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking, en venkelzaad is ook een goede bron van veel vitaminen en mineralen. Venkelzaad werd oorspronkelijk gebruikt voor allerlei spijsverteringsproblemen. Venkelzaad vermindert de vorming van darmgassen, het helpt bij een opgeblazen gevoel en het heeft een verzachtend effect op de dikke darm. Venkelzaad werkt ook hongeronderdrukkend, koortswerend en pijnstillend, en traditioneel wordt venkelzaadthee aan kinderen gegeven om te drinken als kalmeringsmiddel.

Venkelzaad bevat bestanddelen die in het lichaam bijna hetzelfde effect hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze verbindingen worden fyto-oestrogenen genoemd. Venkelzaad geeft verlichting bij symptomen die gepaard gaan met menstruatie en menopauze. De krampverlichtende werking van venkelzaad speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Omdat venkelzaad deze fyto-oestrogenen bevat, wordt de consumptie van venkelzaad tijdens de zwangerschap afgeraden. Na de geboorte worden de venkelzaden vaak gebruikt in een thee om de melkproductie van zogende moeders te stimuleren. Een thee van venkelzaad wordt ook veel gebruikt om koliek bij baby's te verminderen. Als de zogende moeder venkelthee drinkt, komen de gezonde bestanddelen in de moedermelk terecht. Bij iets oudere baby's kun je de thee direct geven, eventueel gemengd met melk.

Venkelzaden bevatten ook een flink aantal antioxidanten zoals kaempferol en quercetine. Deze stoffen verwijderen schadelijke vrije radicalen uit het lichaam en bieden zo bescherming tegen allerlei ziektes zoals bijvoorbeeld infecties en kanker. De vele vezels die de venkelzaden bevatten bieden ook bescherming tegen darmkanker.

Je kunt venkelzaad in veel verschillende gerechten gebruiken en het is ook een erg lekker ingrediënt voor een kruidenthee. Koop bij voorkeur hele venkelzaadjes omdat deze hun gezonde bestanddelen veel beter bevatten en ook langer houdbaar zijn. Venkelzaad kun je gemakkelijk fijnmalen tot een poeder met een vijzel en stamper.

Enkele gezondheidsvoordelen van venkelzaad op een rijtje:

  • Venkelzaden zijn een goede bron van de mineralen calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink.

  • Venkelzaden bevatten de vitamines A, B1, B2, B3, B6 & C.

  • Venkelzaad is een goede bron van voedingsvezels.

  • Venkelzaad vermindert de vorming van darmgassen, verlicht een opgeblazen gevoel en heeft een verzachtend effect op de dikke darm.

  • Venkelzaad bevat veel antioxidanten die bescherming bieden tegen infecties, kanker en bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

  • Venkelzaad heeft een honger onderdrukkende, koortswerende en pijnstillende werking.

  • Venkelzaad brengt verlichting voor vrouwen bij hormonale problemen.

  • Venkelzaad stimuleert de melkproductie bij zogende moeders.

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px