SumakZuurFruitigHoutachtig

SumakZuur Fruitig Houtachtig
Een hoog gehalte aan wrange tannines en organische zuren geeft sumak zijn scherpe en zure smaak. De subtiele smaakcomponenten geven sumak zijn houtachtige en fruitige ondertonen. Sumak kan de smaken van voedsel versterken op dezelfde wijze als zout, en kan op vergelijkbare wijze gebruikt worden als citroenschil.


Sumak
Het specerij sumak is afgeleid van de gedroogde bessen van de sumakplant (Rhus coriaria). Sumak wordt voornamelijk gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten, maar wordt in het Westen herontdekt als specerij en 'superfood'. Sumak heeft een scherpe citroenachtige smaak met houtachtige ondertonen en kan worden gebruikt in plaats van citroensap of citroenschil om zuur aan een gerecht toe te voegen. In de traditionele volksgeneeskunde werden de sumakbessen gebruikt om veel verschillende kwalen te behandelen, zoals leverproblemen, problemen met de urinewegen en diarree.
Het gebruik in de volksgeneeskunde kan worden toegeschreven aan de hoge concentratie fyto-nutriënten die aanwezig zijn in de sumakbes. Er zijn meer dan 200 verschillende fyto-nutriënten geïdentificeerd in de sumakbes. Sumak is een krachtig antimicrobieel en antischimmel kruid dat effectief is tegen de E.coli bacterie, waardoor sumak een potentiële veilige behandeling is voor urineweginfecties zonder de bijwerkingen van de vaak voorgeschreven antibiotica.
De antibacteriële eigenschappen van sumak zijn ook effectief tegen 'Streptococcus Mutans', een bacterie die verantwoordelijk is voor tandcariës en tandbederf. En sumak remt de groei van de nuttige bacteriën niet. Sumac remt ook het langzame progressieve verlies van collageen van tanden door zuren, waardoor sumac een specerij is die bijdraagt aan de mondgezondheid.
Sumac kan ook beschermend zijn voor het cardiovasculaire systeem. Sumac is rijk aan fyto-nutriënten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. De toevoeging van sumak aan je dieet kan je cholesterolgehalte en bloeddruk verlagen en een positief effect hebben op de functie van je slagaders.
De bessen van de sumakplant hebben een bewezen antikankerwerking tegen verschillende vormen van kanker. Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van sumak tegen borst-, darm- en baarmoederkanker aangetoond. Sumak is effectief tegen de groei van kanker via meerdere routes, van het remmen van de groei van kankercellen tot het induceren van celdood in kankercellen.
Zoals je leest is sumak een gezonde toevoeging aan je maaltijden, en de makkelijkste manier om sumak te gebruiken is door het over een klaar gerecht te strooien. Op deze manier krijg je de meeste smaak voor een minimale inspanning. Hieronder staan een aantal gezondheidsvoordelen van Sumac opgesomd.
Sumak bevat veel antioxidanten.
Sumac werkt ontstekingsremmend.
Sumac is antimicrobieel.
Sumac is schimmelwerend.
Sumac beschermt je tanden tegen tandbederf.
Sumac kan helpen bij het verbeteren van de conditie van mensen met diabetes type 2.
Sumak kan bescherming bieden tegen verschillende soorten kanker.
Sumak is een goede bron van kalium, calcium, magnesium en fosfor.
Sumak is een rijke bron van B-vitamines en vitamine C.
Sumak werkt als een natuurlijk conserveringsmiddel.
Bronnen:
Physiochemical properties and medicinal, nutritional, and industrial application of Lebanese Sumac (Syrian Sumac – Rhus coriaria): A review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7002821/
Rhus coriaria L. (Sumac) Demonstrates oncostatic ativity in the therapeutic and preventive model of breast carcinoma.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7795985/
Pharmacological and Antioxidant activities of Rhus coriaria L. (Sumac).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7828031/
Rhus coriaria L. (Sumac) Evokes endothelium-dependent vasorelaxation of rat aorta: involvement of the cAMP and cGMP pathways.
