PimentZoetPeperigVerwarmend

PimentZoet Peperig Verwarmend
Piment, ook bekend als Allspice, combineert de smaken van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Dit veelzijdige kruid mengt goed met andere specerijen en is geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten. Eugenol is het primaire aroma. Cineole voegt een frisse noot toe, terwijl andere secundaire smaakstoffen bijdragen aan de rijke smaak van piment.


Piment
Piment is de naam van de gedroogde onrijpe bessen van de groenblijvende boom 'Pimenta Dioica'. Piment komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en wordt al heel lang gebruikt in de volksgeneeskunde in deze regio. 4000 jaar geleden gebruikten de Maya's de specerij al voor zijn medicinale en culinaire eigenschappen. De specerij werd in de16e eeuw in Europa geïntroduceerd. Columbus ontdekte de specerij in Jamaica en noemde hem per ongeluk Jamaicaanse peper. Vandaar de geslachtsnaam Pimenta (het Portugese woord voor peper). Hoewel piment op peperkorrels lijkt, is het botanisch gezien niet verwant aan peper. Piment was de naam die de Britten aan deze specerij gaven, omdat de smaak lijkt op de gecombineerde smaak van nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.
Na de introductie in Europa, waar het werd gebruikt om veel soorten gebak op smaak te brengen, werd de specerij wereldwijd geïntroduceerd en vond het zijn weg naar veel verschillende culinaire keukens. Als essentieel ingrediënt voor de Jamaicaanse 'jerk' smaakmaker, werd het ook een onmisbaar ingrediënt in de keuken van het Midden-Oosten. Piment werd geïntroduceerd door de Portugezen en Britten in India en werd een onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde als een krachtig helend middel.
Piment wordt van oudsher gebruikt om indigestie te behandelen. Van de meest voorkomende fenolische stof in piment, eugenol, is bekend dat het de productie van spijsverteringsenzymen stimuleert. De antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen van piment kunnen allemaal helpen om problemen met voedselvergiftiging te verlichten. De hoge antioxidantwaarde van piment helpt ook bij het verlichten van spijsverteringsproblemen. Naast eugenol, dat een antioxidant waarde heeft, bevat piment ook quercetine en galluszuur, 2 andere stoffen met goed gedocumenteerde antioxidant voordelen voor de gezondheid.
Vrouwen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied zetten traditioneel een thee van piment om overgangsverschijnselen en menstruatiekrampen te verlichten. Piment bevat fyto-oestrogenen die een stabiliserend effect hebben op je hormoonspiegels.
De reden dat deze fyto-oestrogenen deze schadelijke effecten niet hebben, is dat het lichaam twee soorten oestrogeenreceptoren heeft, alfa en bèta. Fyto-oestrogenen hebben een bijzondere affiniteit voor bèta-receptoren. Deze oestrogeen-bèta-receptoren vinden we in de botten en daarom wordt een hoge consumptie geassocieerd met een verhoogde botmassa. Oestrogeen uit dierlijke bronnen verhoogt het risico op fatale bloedstolsels doordat het ervoor zorgt dat de lever extra stollingsfactoren vrijgeeft. De lever bevat alleen alfa-oestrogeenreceptoren, wat betekent dat fyto-oestrogenen deze problemen alleen veroorzaken als ze in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Ook de baarmoeder bevat alleen alfa-oestrogeenreceptoren, daarom zien we hier geen schadelijke effecten van fyto-oestrogenen. De fyto-oestrogenen blijken zelfs beschermend te zijn tegen gezondheidsproblemen zoals prostaat-, borst- en darmkanker, hart- en vaatziekten en osteoporose.
De hoge antioxidantwaarde van piment is een van de redenen waarom piment antikanker eigenschappen heeft. Van alle antioxidanten in piment is aangetoond dat ze de groei van kanker stoppen en apoptose (gecontroleerde celdood) in tumorcellen induceren. Hoewel deze onderzoeken meestal in laboratoria zijn uitgevoerd (in vitro) en niet bij mensen (in vivo). Met specerijen in het algemeen maakt de afwezigheid van negatieve bijwerkingen en een prijs van slechts een paar cent het een waardige toevoeging aan je dieet.
Enkele voordelen van piment op een rijtje:
Piment heeft antibacteriële eigenschappen.
Piment heeft schimmelwerende eigenschappen.
Piment heeft antivirale eigenschappen.
Piment werkt ontstekingsremmend.
Piment heeft kankerwerende eigenschappen.
Piment kan menstruatieproblemen verlichten.
Piment helpt de spijsvertering.
Piment helpt de bloedsomloop te verbeteren en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
Piment wordt meestal biologisch verkocht, omdat de boom gemakkelijk te kweken is.
Bronnen:
Medicinal Properties of the Jamaican Pepper Plant Pimenta dioica and allspice.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891794/pdf/nihms543750.pdf
Isolation and identification of three new chromones from the leaves of Pimenta dioica with cytotoxic, oestrogenic and anti-oestrogenic effects
