PeperHeetPittigCitrus

Peper

PeperHeet Pittig Citrus

De verwarmende, kruidige smaak van peper wordt veroorzaakt door piperine. De hitte van peper is geen smaak, maar een pijnlijke gewaarwording. De subtielere citrus- en houtachtige tonen worden voortgebracht door terpenen, die gecombineerd kunnen worden met specerijen die vergelijkbare verbindingen bevatten. Terpenen vervliegen snel als ze aan de lucht worden blootgesteld, dus is het aan te raden om hele peperkorrels vlak voor gebruik te malen om smaakverlies te beperken.

Flavor chart anise
Peper korrels
Peper plant

Peper

Een peperkorrel is de gedroogde bes van de tropische klimplant Piper nigrum. De bessen van deze klimplant worden gebruikt voor het maken van rode, groene, zwarte en witte peperkorrels. Zwarte peper wordt gemaakt van rijpe maar onrijpe bessen die nog groen en vol geur zijn als ze worden geplukt. De bessen worden na de oogst een minuut lang in heet water gelegd om ze schoon te maken en omdat dit ook de cellen van het vruchtvlees vernietigt, wat het looiproces bevordert. De bessen worden enkele dagen gedroogd en krijgen dan hun zwarte kleur. Deze zwarte peperkorrel is de meest verhandelde specerij ter wereld.

Witte peper wordt gemaakt van alleen de zaadjes van de bessen, zonder het vruchtvlees. Voor dit type peper worden de bessen geplukt als ze volledig rijp zijn. Na de oogst worden ze schoongemaakt in heet water en wordt het vruchtvlees verwijderd, waarna ze worden gedroogd. Witte peper wordt vaak gebruikt in gerechten omdat het onzichtbaar is in gerechten. De smaak van witte peper is iets minder pittig dan die van zwarte peper. Zwarte peper is veel aromatischer dan witte peper, die vaak een beetje muf ruikt.

Een andere pepersoort die je af en toe tegenkomt, is groene peper. Deze worden gemaakt door de bessen minstens een week voordat ze volledig rijp zijn te plukken en vervolgens te conserveren. Dit kan door ze te behandelen met zwaveldioxide en te drogen, te vriesdrogen of in te blikken in pekel. De smaak van deze groene peper hangt grotendeels af van de manier waarop ze worden bewaard. Een andere vorm van groene peper is de versgeplukte bes. Deze vorm van groene peper is bijna uitsluitend verkrijgbaar in de landen waar peper wordt geteeld.

Een veelgeprezen vorm van peper is de rode peper uit de Kampot regio in Cambodja. Om deze pepersoort te verkrijgen, worden de bessen geplukt wanneer ze volledig rijp (rood) zijn. De bessen worden vervolgens 4 dagen in de zon te drogen gelegd. Goede rode peper is zeer beperkt beschikbaar en zeer gewild. Rode peper heeft een unieke volle zoete smaak, maar met iets minder hitte dan de zwarte peper.

Roze peper, die je vaak tegenkomt in de verkochte pepermixen, is de bes van een andere plant. Deze bessen bevatten een irriterende stof voor de maag en worden daarom niet veel gebruikt in de keuken.

De Chinese Sichuan peper of de Japanse Sansho wordt gemaakt van gedroogde schillen van een soort citrusboom. Ze worden in deze landen vaak gebruikt in kruidenmengsels omdat ze een pittige smaak toevoegen met enigszins vergelijkbare eigenschappen als peper.

De makkelijkste manier om peper aan je dieet toe te voegen is door een pepermolen op tafel te zetten. Neem liever geen glazen exemplaar, want het licht breekt de gezonde stoffen uit de peperkorrels af. Hele peperkorrels kun je gebruiken in gerechten met een lange kooktijd, zodat de peperkorrels de tijd hebben om hun smaak af te geven.

Peper komt oorspronkelijk uit het zuiden van India en je ziet de peperplant dan ook op veel plaatsen groeien. Peper wordt in de Indiase traditionele geneeskunde (Ayurveda) voorgeschreven als middel tegen keelpijn, slijm en hoesten.

Hieronder staan enkele voordelen van het eten van peper opgesomd:

  • Peper werkt verwarmend.

  • Peper geeft energie.

  • Peper stimuleert de eetlust.

  • Regelmatig gebruik van peper leidt tot een verhoogde productie van spijsverteringsenzymen en daardoor een betere spijsvertering.

  • Peper is niet irriterend voor de maag zoals chilipepers dat wel zijn.

  • Peper heeft een reinigende werking op het lichaam.

  • Peper versterkt de positieve effecten van kurkuma wanneer het gecombineerd wordt.

  • Peper kan brandend maagzuur na het eten voorkomen.

  • Peper helpt gasvorming in de darmen voorkomen.

  • Peper heeft een antibacteriële werking.

  • Peper stimuleert de afbraak van vetweefsel in het lichaam, hierdoor krijg je extra energie en blijf je mooi slank.

  • Peper is een bron van vitamine C, K en de mineralen ijzer en mangaan.

  • Peper bevordert de opname van verschillende vitamines.

Pas op, peper heeft een wisselwerking met medicijnen, het kan de werking verbeteren maar ook de bijwerkingen van de medicijnen verhogen.

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px