NigellaPeperigKruidigGebakken Ui

Nigella

NigellaPeperig Kruidig GebakkenUi

Nigella's hoofdsmaakstof, nigellone, heeft een unieke smaak die wat weg heeft van oregano. De secundaire smaakstoffen kunnen worden ingezet voor extra smaakvariaties. De zwarte zaadjes hebben een peperachtige, enigszins bittere smaak die aan geroosterde uien doet denken. Nigella wordt wereldwijd in diverse gerechten gebruikt, en vanwege de conserverende eigenschappen ook als kruid in het inmaakproces.

Flavor chart nigella
Nigella

Nigella

Het specerij Nigella wordt al eeuwenlang wereldwijd gebruikt. Inheems in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, is de grootste producent tegenwoordig India. De zwarte zaden van de Nigella Sativa plant zijn wereldwijd bekend onder veel verschillende namen. Ze worden soms zwart zaad, zwarte komijn of zwart uienzaad genoemd. In Azië worden ze 'Kalonji' genoemd en Nigella zaden staan in het Arabisch bekend als 'Habbatul Barakah', wat vertaald kan worden als 'zaad van zegen'.

In de islamitische literatuur wordt Nigella gezien als een van de beste geneeskrachtige planten. De profeet Mohammed verwees naar de geneeskrachtige eigenschappen van Nigella als een 'remedie voor elke ziekte behalve de dood'. Nigella wordt ook genoemd in het Oude en Nieuwe Testament en werd gebruikt in het oude Egypte en Griekenland. Nigella wordt al minstens 3000 jaar gekweekt.

Nigellazaden behoren tot de meest bestudeerde plantensoorten ter wereld. Deze studies hebben licht geworpen op de vele gezonde eigenschappen die deze zwarte zaden hebben. Nigellone is de belangrijkste smaakstof die verantwoordelijk is voor de hoge antioxidantwerking van Nigellazaden.

Mensen met diabetes type 2 kunnen ook baat hebben bij het toevoegen van Nigellazaad aan hun dieet. Slechts 2 gram per dag heeft een positieve invloed op de bloedsuikercontrole en het lipidenprofiel in het bloed. In combinatie met antidiabetica zijn de effecten nog opmerkelijker. Voor een paar cent per dag, en zonder nadelige effecten, kan Nigellazaad een goedkope en gezonde toevoeging aan je dieet zijn. Raadpleeg altijd je arts voordat je Nigellazaad toevoegt als je ook medicijnen gebruikt om diabetes type 2 onder controle te houden.

Misschien wel het meest indrukwekkende gezondheidsvoordeel van Nigellazaden is hun antikankeractiviteit. Nigellazaden en hun extracten blijken een antitumoractiviteit te bezitten tegen een groot aantal verschillende vormen van kanker. Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten in Nigella zaden, wordt kankerpatiënten normaal gesproken aangeraden om geen antioxidantensupplementen te nemen tijdens hun chemokuur, omdat dit de cytotoxische effecten van de chemo kan verstoren. Nigellazaden ontkrachten de effecten van de chemobehandeling echter niet, maar verhogen de effectiviteit van de chemobehandeling. Het exacte mechanisme hoe dit werkt is niet bekend, maar het lijkt erop dat de antioxidantwerking van Nigella selectief is voor kankercellen en niet voor het chemotherapeutische medicijn. Een andere reden om de toevoeging van Nigella zaden te overwegen tijdens een chemokuur is dat de zaden bescherming blijken te bieden tegen sommige van de nadelige effecten van de chemokuur.

Om de smaken van deze gezonde specerij vrij te maken, kunnen de harde zaden worden vermalen in een kruidenmolen en/of geroosterd in een droge koekenpan, waardoor pyrazine verbindingen ontstaan, waardoor de zaden een meer rokerige smaak krijgen. Hier zijn enkele van de gezondheidsvoordelen van de Nigellazaadjes opgesomd:

  • Nigellazaden zijn antibacterieel.

  • Nigellazaad is schimmelwerend.

  • Nigellazaad is antiviraal.

  • Nigellazaad is antiparasitair.

  • Nigellazaad kan de vruchtbaarheid van de man verhogen door het aantal zaadcellen te verhogen.

  • Nigellazaad werkt bloeddrukverlagend en verlaagt het homocysteïnegehalte.

  • Nigellazaad gaat kanker tegen.

  • Nigellazaad verhoogt de werkzaamheid van een chemokuur tegen kanker.

  • Nigellazaad bevordert de spijsvertering.

  • Nigellazaad werkt ontstekingsremmend.

  • Nigellazaad kan gunstig zijn bij de behandeling van angst en depressie.

Bronnen:

A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/

 

Overview of the preclinical pharmacological properties of Nigella sativa (black seeds): a complementary drug with historical and clinical significance

http://www.jpp.krakow.pl/journal/archive/12_16/pdf/801_12_16_article.pdf

 

Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535880/

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px