LaurierbladEucalyptusKruidigHoutachtig

LaurierbladEucalyptus Kruidig Houtachtig
De smaakstoffen in laurierbladeren bevinden zich diep in de harde bladschil. Het vrijgeven van hun kruidige eucalyptusaroma's in water kost tijd, en daarom wordt een laurierblad meestal in zijn geheel toegevoegd aan het begin van het kookproces. De smaak kan echter sneller vrijkomen als de bladeren in olie worden gebakken of tot poeder worden vermalen.




Laurierblad
De bladeren van verschillende bomen worden laurierbladeren genoemd, maar het echte laurierblad komt van de mediterrane laurierboom (Laurus nobilis). Het laurierblad werd al gebruikt door de oude Grieken en Romeinen, culinair om stoofschotels en sauzen op smaak te brengen en medicinaal om reuma, indigestie, migraine en als een algemeen tonicum te behandelen. De bladeren werden ook op het lichaam gedragen als een krans of buidel om te beschermen tegen boze geesten en om de psychische krachten te vergroten.
Laurierbladeren werden niet alleen aan voedsel toegevoegd voor hun smaak, maar ook om een gezonde spijsvertering te bevorderen. De bladeren zitten boordevol antioxidanten zoals vitamine C en E, mineralen, voedingsvezels en vele heilzame fyto-nutriënten.
Een ander belangrijk voordeel van laurierbladeren is dat ze ontstekingen in het hele lichaam kunnen verminderen. Chronisch verhoogde ontstekingsniveaus worden beschouwd als een risicofactor voor veel ziekten. De bladeren kunnen ook direct op de huid worden gebruikt om pijnlijke gewrichten of irritatie van de huid te verlichten.
Er is een onderzoek dat aantoonde dat de dagelijkse toevoeging van een laurierblad gedurende 30 dagen de risicofactoren voor diabetes en hart- en vaatziekten verminderde. De dagelijkse laurier verminderde de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes type 2 en had een positief effect op hun cholesterolwaarden. Dit onderzoek toont aan dat zelfs in de kleine hoeveelheden die we specerijen gebruiken, ze toch een krachtig effect kunnen hebben op onze gezondheid.
Er zijn verschillende soorten laurierblad die over de hele wereld worden gebruikt. Een voorbeeld is het Indiase laurierblad, dat afkomstig is van een andere boom in de Laurierfamilie. De bladeren zijn twee keer zo groot en hebben drie nerven in de lengte. De smaak van de Indiase laurier is veel milder en doet denken aan kaneel.
Enkele gezondheidsvoordelen van laurierblad op een rijtje:
Laurierblad is een krachtige antioxidant.
Laurierblad werkt ontstekingsremmend.
Laurierblad is antibacterieel.
Laurierblad is antiviraal.
Laurierblad stimuleert het immuunsysteem.
Laurierblad kan een verhoogde bloedsuikerspiegel verlagen.
Laurierblad kan je cholesterol over de hele linie verlagen.
Bronnen:
Bay leaf.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/
Chemical composition and antimicrobial activity of Laurus nobilis L. Essential oils from Bulgaria.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412751/
Bay leaves improve glucose and lipid profile of people with type 2 diabetes.
