KurkumaAardachtigHoutachtigBloemigBitter

Kurkuma

KurkumaAardachtig Houtachtig Bloemig Bitter

De aardse smaak van kurkuma ontstaat door de unieke stof turmeron. Deze smaak past goed bij de combinatie van verschillende smaken in kruidenmixen. De subtiele smaakcomponenten kunnen gecombineerd worden met andere specerijen die vergelijkbare componenten bevatten.

Flavor chart anise
Kurkuma
Gesneden kurkuma
Kurkuma plant
Kurkuma oogst

Kurkuma

Als er één specerij is die de titel superfood verdient, dan is het wel kurkuma. Deze wortel is verwant aan gember, een familie waaraan veel geneeskrachtige eigenschappen zijn toegekend. Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt in het Oosten. In het Westen zijn de meeste mensen niet zo bekend met kurkuma, hoewel het vaak wordt gebruikt om de beroemde mosterd zijn gele kleur te geven.

Deze kleureigenschappen van kurkuma worden veel gebruikt in de voedingsindustrie. Kurkuma wordt in Europa vaak bij de ingrediënten op de verpakking vermeld als kleurstof E100, een door de EU goedgekeurd additief. Een gezond E-nummer, zelfs die bestaan!!! Kurkuma kleurt geel in een zure omgeving en oranjerood in een alkalische omgeving.

Kurkuma wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een van de hoofdingrediënten van de beroemde curry's. In India gebruiken ze kurkuma ook als conserveermiddel voor allerlei producten, handig als je geen koelkast hebt.

Je kunt kurkuma gebruiken als basis voor je saus/curry, het samen met wat olie en de rijst koken of het over je gerecht strooien, bijvoorbeeld aardappels voordat je ze bakt. Als je kurkuma combineert met peper en een beetje vet, wordt de kurkuma optimaal gebruikt door je lichaam.

Naast de preventieve en beschermende effecten tegen kanker, zijn de toepassingen van kurkuma bij de behandeling van kanker ook veelbelovend, vooral bij maag- en darmkanker. Maar zoals met alle natuurlijke producten die niet gepatenteerd kunnen worden door grote bedrijven, is er weinig grootschalig onderzoek gedaan.

Enkele gezondheidsvoordelen op een rijtje

  • Kurkuma ondersteunt de lever bij het ontgiften.

  • Kurkuma voorkomt kramp.

  • Kurkuma bevordert de eiwitvertering en de vetopname.

  • Kurkuma in de voeding verlaagt het risico op kinderleukemie.

  • Kurkuma verlaagt je cholesterol door de opname vanuit de darm te remmen en stimuleert de omzetting van cholesterol in galzuren.

  • Kurkuma is effectief tegen schimmelinfecties en virussen.

  • Kurkuma is een natuurlijk antibacterieel middel en kan gebruikt worden om snijwonden en brandwonden te desinfecteren.

  • Kurkuma kan de groei van prostaatkanker stoppen en voorkomen. Onderzoek toont aan dat wanneer kurkuma samen met kool wordt gegeten, dit effect optimaal is.

  • Kurkuma voorkomt trombose door de aggregatie van bloedplaatjes te remmen.

  • Kurkuma kan de groei en verspreiding van kanker voorkomen.

  • Kurkuma lijkt de achteruitgang bij MS-patiënten te vertragen.

  • Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller.

  • Kurkuma beschermt het vaatstelsel.

  • Kurkuma versnelt de wondgenezing.

  • Kurkuma is een krachtige, maar veilige ontstekingsremmer, waarvan de werking te vergelijken is met medicijnen als bijvoorbeeld hydrocortison, maar dan zonder de bijwerkingen.

  • Kurkuma kan helpen bij bepaalde huidaandoeningen.

  • Kurkuma beschermt tegen ontstekingen in de darmen en kan helpen bij ziekten zoals de ziekte van Crohn. Dit beschermende effect treedt al op bij hoeveelheden die je bij de maaltijd neemt.

  • Kurkuma is een goede bron van de vitamines B6 & C.

  • Kurkuma is een goede bron van ijzer, mangaan, magnesium en kalium.

  • Kurkuma biedt bescherming tegen de ziekte van Alzheimer.

  • Kurkuma brengt vaak verlichting bij mensen die last hebben van reuma of artritis. Kurkuma is ontstekingsremmend en beschermt tegen de vrije radicalen in je lichaam die de hoofdoorzaak zijn van ontstekingen.

  • Kurkuma wordt in de traditionele Chinese geneeskunde voorgeschreven als middel tegen depressie.

Wees voorzichtig met kurkuma als je last hebt van galstenen omdat kurkuma de galafscheiding bevordert en als je zwanger bent omdat kurkuma in grote hoeveelheden (onwaarschijnlijk binnen een maaltijd) een stimulerend effect kan hebben op de baarmoeder.

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px