Koriander zaadCitrusBloemigVerwarmend

Koriander zaadCitrus Bloemig Verwarmend
De smaak van korianderzaad is zacht en aards met een hint van citrus. Het geeft een verwarmend aroma dat zelden de overhand heeft in gerechten. Korianderzaad wordt vaak samen met komijn gebruikt om een rijke basis te creëren in vele wereldgerechten. Ongebrande zaden zijn bloemiger van smaak, terwijl geroosterde zaden een nootachtiger en meer aardse toon hebben.



Koriander zaad
Koriander wordt zowel als kruid als specerij gezien. Van de verse plant worden de bladeren gebruikt als kruid en wanneer de plant begint te verwelkken, zijn de zaden klaar om gebruikt te worden als specerij. De smaak van de bladeren en de zaden is totaal verschillend en mensen die een afkeer hebben van de smaak van de bladeren kunnen de smaak van de zaden vaak wel waarderen. De kleine bruine zaadjes geven gerechten een warme, aromatische en lichte citrussmaak. Om de meeste smaak uit de zaden te halen, kun je ze het beste kort roosteren in een koekenpan zonder olie. De zaadjes zijn klaar als ze hun warme geur afgeven. De korianderzaadjes worden veel gebruikt in de Indiase keuken, maar ook in de Aziatische, Mediterrane en Mexicaanse keuken.
Koriander wordt traditioneel gebruikt als medicijn tegen spijsverteringsproblemen. Korianderzaadjes bevorderen de spijsvertering op verschillende gebieden. De fyto-nutriënten in koriander bevorderen de werking van de lever en darmen. En koriander bevordert ook de productie van spijsverteringssappen en enzymen die helpen bij het verteren van de maaltijd.
Recent onderzoek toont ook aan dat koriander de bloedsuikerspiegel doet dalen en het slechte LDL-cholesterolgehalte verlaagt, terwijl het HDL-cholesterolgehalte toeneemt. Dit komt deels door de vele voedingsvezels die de korianderzaden bevatten, deze binden zich aan galzouten in de darm, die gemaakt zijn van cholesterol, en verminderen de heropname hiervan in de dikke darm. De vele vezels in korianderzaad beschermen de dikke darm ook tegen kanker.
Koriander biedt ook bescherming tegen voedselvergiftiging. Koriander bevat een antibacteriële verbinding die effectief is in het bestrijden van de Salmonella bacterie. Deze verbinding, genaamd dodocenal, is twee keer zo effectief tegen de Salmonella bacterie dan de regelmatig voorgeschreven medicijnen bij Salmonella vergiftiging. Koriander bevat nog acht andere chemische verbindingen die een antibiotische werking hebben, waardoor koriander een zeer effectief natuurlijk antibioticum is.
Hier volgen enkele redenen om korianderzaadjes regelmatig te gebruiken in de keuken, naast hun goede smaak natuurlijk:
Korianderzaadjes zijn een uitstekende bron van het mineraal ijzer en helpt bij de behandeling van bloedarmoede.
Korianderzaadjes bevatten ook de mineralen koper, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink, natrium en kalium.
Korianderzaadjes bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, een vitamine die je niet vaak vindt in droge zaadjes.
Korianderzaadjes zijn ook een goede bron van de vitamines B1, B2, B3 en B11 (folaten).
Korianderzaad bevordert de spijsvertering op verschillende gebieden.
Korianderzaadjes verlagen een hoge bloedsuikerspiegel en verlagen ook het slechte cholesterolgehalte.
Korianderzaad is een natuurlijk antibioticum dat onder andere beschermt tegen Salmonella vergiftiging.
Korianderzaadjes hebben een helende werking bij artritis en reuma door overtollig vocht af te voeren.
Korianderzaadjes bevatten veel voedingsvezels.
Korianderzaad helpt bij het genezen van mondzweren.
