KomijnAardachtigKruidigHoutachtig

Komijn

KomijnAardachtig Kruidig Houtachtig

De smaak van komijn heeft een unieke complexiteit. Het muskusachtige, enigszins kruidige aroma komt van cuminaldehyde, een stof die ook in kaneel en kardemom voorkomt. Komijn geeft een kenmerkende aardse warmte aan gerechten. Bij het roosteren ontwikkelt komijn een intensere, geroosterde en nootachtige smaak.

Flavor chart anise
Komijn
Komijn in de winkel in Maleisië

Komijn

Komijn, een specerij die wereldwijd in de keuken wordt gebruikt voor allerlei verschillende gerechten. India is de grootste producent en consument van komijn, voor al hun verschillende soorten masala. Komijnzaad wordt ook gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken, bijvoorbeeld in de Marokkaanse tajine. Het is ook een ingrediënt van de Mexicaanse chili con/sin carne gerechten. In Nederland kennen we komijn vooral als ingrediënt in bepaalde kazen en in zuurkool.

In het Sanskriet, de oude taal van India, staat komijn bekend als 'jira', wat letterlijk vertaald 'dat wat de spijsvertering bevordert' betekent. In het Indiase Ayurvedische gezondheidssysteem wordt komijn voorgeschreven voor de behandeling van hartaandoeningen, zwellingen, braken en een slecht functionerende spijsvertering. De oude Grieken en Romeinen gebruikten komijn ook als medicijn. Ze gebruikten het vooral om de spijsvertering te bevorderen.

Komijn stimuleert de productie van enzymen in de alvleesklier die de spijsvertering bevorderen. Het bevordert ook de productie van enzymen in de lever die het lichaam helpen bij de afvoer van gifstoffen. De sterke antioxidatieve werking van komijn helpt bij het verwijderen van vrije radicalen uit het lichaam en bij het ontgiften van de lever, wat belangrijk is voor het algehele welzijn.

Komijn is een goede bron van ijzer, een mineraal met veel belangrijke functies in het lichaam. IJzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine, dat zuurstof van de longen naar alle cellen in het lichaam transporteert. Het maakt ook deel uit van enzymsystemen die de energieproductie en de stofwisseling bevorderen. IJzer is ook belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. IJzer is vooral belangrijk voor menstruerende vrouwen, die elke maand veel ijzer verliezen tijdens hun menstruatie. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben ook een grotere behoefte aan ijzer, evenals opgroeiende kinderen en adolescenten. Een theelepel komijn bevat 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.

Komijn wordt vaak verward met karwij, dat in verschillende Europese talen 'komijn' heet. Je kunt de zaden gemakkelijk onderscheiden omdat karwijzaad een gebogen vorm heeft en komijnzaad een rechte vorm. De smaken zijn vergelijkbaar en ze kunnen voor elkaar worden vervangen in recepten. De smaak van karwij is sterker, dus je hebt er minder van nodig.

In de keuken heb je veel mogelijkheden om komijn toe te voegen aan je eten of drinken voor wat extra smaak. Je kunt komijn bijvoorbeeld toevoegen aan een kruidenthee en sommige mensen vinden het lekker om wat komijn aan hun koffie toe te voegen. Komijn in combinatie met zwarte peper en honing wordt in sommige landen in het Midden-Oosten gebruikt als afrodisiacum. Of dit werkt moet je zelf proberen, maar het is in ieder geval een smakelijke combinatie die gebruikt kan worden om sommige gerechten op smaak te brengen. Wat komijn toevoegen aan je gekookte rijst, eventueel gecombineerd met wat rozijnen en noten, geeft je rijst een hele nieuwe smaaksensatie. De smaak van komijn gaat ook goed samen met peulvruchten, dus voeg wat komijn toe tijdens de bereiding van deze gerechten.

Koop bij voorkeur hele komijnzaadjes, want die behouden hun gezonde eigenschappen veel beter dan gemalen komijn, en ze zijn langer houdbaar. Komijnzaadjes kun je gemakkelijk tot poeder vermalen met een vijzel en stamper.

Enkele gezondheidsvoordelen van komijn op een rijtje:

  • Komijn is een goede bron van ijzer.

  • Komijn is ook een bron van de mineralen mangaan, magnesium en calcium.

  • Komijn bevat de vitaminen A, B1, B2, C & E.

  • Komijn is een goede bron van voedingsvezels.

  • Komijn is een goede bron van antioxidanten.

  • Komijn in je dieet bevordert de spijsvertering.

  • Komijn heeft antibacteriële eigenschappen die effectief zijn tegen de E-coli bacterie.

  • Komijn heeft schimmelwerende eigenschappen.

  • Komijn heeft anti-carcinogene (kanker) eigenschappen.

  • Toevoeging van komijn aan je dieet helpt bij vetverlies. Dit komt omdat komijn de heropname van cholesterol uit het spijsverteringskanaal beperkt.

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px