KnoflookPenetrantZwavelachtigZoet

Knoflook

KnoflookPenetrant Zwavelachtig Zoet

Zwavelverbindingen zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van knoflook. Allicine, de voornaamste verbinding, ontstaat alleen als een knoflookteentje wordt geplet of gehakt. Knoflook kan andere smaken versterken en laat zich goed combineren met kruiden die dezelfde terpenen bevatten, zij het in kleinere hoeveelheden. Pyrazines, die een nootachtige smaak geven, vormen zich wanneer knoflook wordt gebakken of geroosterd.

Flavor chart anise
Knoflook

Knoflook

Knoflook is een zeer gezonde groente die tot dezelfde botanische familie behoort als de ui, die al duizenden jaren door de mensheid wordt gebruikt. Niet alleen als voedselbron, maar ook als medicijn. De medicinale eigenschappen van knoflook werden al beschreven in de Codex Ebers, een medisch handboek uit de tijd van de farao's (1500 voor Christus). Tegenwoordig neemt knoflook wereldwijd een prominente plaats in in de keuken.

Om jezelf te verzekeren van de meeste voordelen van de gezonde eigenschappen van knoflook, moet je de knoflook na het snijden of persen een paar minuten laten liggen voordat je het gebruikt om te koken. Knoflook bevat de chemische verbinding alliine die na het snijden of persen wordt omgezet in allicine door een enzym dat vrijkomt uit de knoflook, het bestanddeel dat voornamelijk verantwoordelijk is voor de geur van knoflook. Het enzym dat verantwoordelijk is voor deze omzetting wordt gedeactiveerd tijdens het koken of bakken van knoflook en daarom neemt de scherpe geur af tijdens het koken of bakken. Daarom voeg je best ook wat knoflook toe aan het einde van de kooktijd om een maximale smaak en gezondheidsvoordelen aan je gerecht toe te voegen.

De chemische verbindingen alliine en allicine in knoflook hebben beide een cholesterolverlagend effect. Vooral bij mensen met een hoog cholesterolgehalte verlaagt knoflook het slechte LDL-cholesterolgehalte aanzienlijk. Een verhoogd cholesterolgehalte is een risicofactor voor atherosclerose, het dichtslibben van bloedvaten. Knoflook zorgt ervoor dat het ongewenste samenklonteren van bloedplaatjes minder snel gebeurt. Knoflook heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat ook helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Een andere reden waarom knoflook zo gezond is voor je hart- en bloedvaten, is omdat knoflook ervoor zorgt dat bloedcellen waterstofsulfide afgeven. Waterstofsulfide regelt de bloeddruk en zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Daarnaast heeft knoflook een vaatverwijdend effect waardoor de bloeddoorstroming verbetert. Dit effect is ook gunstig voor mannen die last hebben van erectiestoornissen. Uit een onderzoek in het BBC-programma 'The truth about food' bleek dat het eten van vier teentjes rauwe knoflook per dag gedurende drie maanden ervoor zorgde dat zes van de zeven mannen met erectiestoornissen weer een erectie konden krijgen.
Enkele gezondheidsvoordelen van knoflook op een rijtje

  • Knoflook is een bron van de vitamines B1, B6 & C.

  • Knoflook bevat de mineralen mangaan, koper, selenium, fosfor en calcium.

  • Knoflook is erg gezond voor je hart en bloedvaten.

  • Knoflook verbetert de ijzerstofwisseling in het lichaam.

  • Knoflook heeft een antivirale werking en kan helpen bij de behandeling van wratten, door het eten van knoflook en door het direct op de wratten aan te brengen.

  • Knoflook helpt bij het bestrijden van ziektes zoals verkoudheid en griep (ook beide virusinfecties).

  • Knoflook werkt ook goed bij het bestrijden van schimmelinfecties.

  • Knoflook bevat antioxidanten die beschermen tegen celbeschadiging en vermindert zo het risico op degeneratieve ziekten zoals Alzheimer.

  • Knoflook helpt het lichaam bij het verwijderen van zware metalen zoals lood.

  • Knoflook is zeer effectief in het bestrijden van ziekteverwekkende bacteriën die de oorzaak zijn van door voedsel overgedragen ziekten.

  • Knoflook heeft een sterk antiseptisch effect als het uitwendig wordt aangebracht.

  • Knoflook heeft een ontstekingsremmende werking in het hele lichaam.

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px