KarwijMentholAardachtigVerwarmend

KarwijMenthol Aardachtig Verwarmend
De verwarmende smaak van karwij wordt overheerst door s-carvon, dat een kruidig aroma heeft met een hint van menthol. Limoneen zorgt voor de citrustonen, terwijl kleinere hoeveelheden sabineen de houtachtige ondertonen aan karwij geven.


Karwij
Karwij is een tweejarige plant die in het wild groeit in Europa en Noord-Afrika. Je vindt ze in weilanden, bermen en dijken. In mei en juni zie je ze bloeien met witte en roze bloemetjes. Karwij behoort tot de familie van de Apiaceae, waartoe ook komijn, venkel, anijs, koriander, karom, dille, kervel, lavas en peterselie behoren. De zaden van deze soorten hebben vergelijkbare medicinale toepassingen in de kruidengeneeskunde. De kruiden uit deze familie worden bijvoorbeeld gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en ze worden gebruikt bij het bereiden van hoestsiropen.
Karwij wordt vaak verward met komijn, dit komt deels omdat ze een gemeenschappelijke naam gebruiken voor de twee soorten. En soms worden karwijzaden wilde komijn genoemd. Je kunt de zaden gemakkelijk onderscheiden omdat karwijzaad een gebogen vorm heeft en komijnzaad een rechte vorm. Karwij- en komijnzaad hebben een vergelijkbare smaak in gerechten en kunnen in recepten door elkaar vervangen worden. De smaak van karwij is sterker, dus je hebt er minder van nodig.
Karwij helpt bij spijsverteringsproblemen, het bevordert de darmperistaltiek, de maag wordt gestimuleerd en ook gekalmeerd. De zaden bevorderen ook de galproductie. Karwijzaad is ook een heel goed middel tegen winderigheid en een karwijdrank werd vaak aan baby's gegeven om krampen te verlichten.
Karwij kan gemakkelijk worden toegevoegd aan een kruidenthee. Je hoeft de zaadjes alleen maar in kokend water te doen en het zo'n 10 minuten te laten trekken. Ze combineren heel goed met andere kruiden en specerijen om een heerlijke kruidenthee te maken. Karwijzaad werd vroeger ook vaak gebruikt om aan graanlikeur toe te voegen. Zo kreeg men de geneeskrachtige werking van het karwijzaad door na het eten een glas van het aftreksel te drinken. Karwijzaad wordt wereldwijd gebruikt in de keuken om stevige gerechten te maken, zoals Indiase curry's, zuurkool en veel Noord-Afrikaanse gerechten. Het geeft ook een goede smaak aan brood, gebak en kazen.
Koop bij voorkeur hele karwijzaadjes, want die behouden hun gezonde eigenschappen en smaak veel beter en ook veel langer. Je kunt ze gemakkelijk met een vijzel en stamper tot poeder vermalen.
Karwijzaad heeft net als veel andere zaden uit de Apiaceae familie veel gezonde eigenschappen, hier zijn er een paar:
Karwijzaad is een goede bron van de mineralen ijzer, koper, calcium, kalium, mangaan, selenium, zink en magnesium.
Karwijzaad bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B9 (folaten), C & E.
Karwijzaad is een goede bron van voedingsvezels.
Karwijzaad bevat veel antioxidanten.
Karwijzaad is goed voor de hele spijsvertering.
Karwijzaad bevordert de opname van andere kruiden, specerijen en medicijnen.
Karwijzaad verfrist de adem.
Karwijzaad stimuleert de eetlust.
Karwijzaad stimuleert de productie van moedermelk.
Karwijzaad kan menstruatiekrampen verminderen.
Karwijzaad is nuttig bij verkoudheid omdat het slijmoplossend werkt en infecties effectief bestrijdt.
