KaromKruidigBitterzoetPeperig

KaromKruidig Bitterzoet Peperig
Rauwe caromzaadjes bezitten een sterk prikkelend aroma, vergelijkbaar met dat van tijm. Carom heeft een bitterzoete en peperachtige smaak. Deze bitterheid kan verminderd worden door de zaadjes in een koekenpan te roosteren. Thymol, het voornaamste aromatische bestanddeel, begint af te breken rond de 100 graden Celsius, waardoor de bitterheid vermindert en een nieuwe, nootachtige en geroosterde smaak vrijkomt.


Karom
Karom of Ajwain zaden zijn al eeuwenlang een geliefde medicinale specerij. De Romeinen geloofden ten onrechte dat de zaden van de 'Trachyspermum ammi' plant een variëteit van komijn waren. Daarom wordt karom ook wel 'Ethiopische komijn' of 'Koptische komijn' genoemd. Hoewel zowel karom als komijn tot de botanische Apiaceae familie behoren, zijn het verschillende planten. De medicinale eigenschappen overlappen elkaar wel, want de meeste specerijen uit de Apiaceae familie bevorderen een gezonde spijsvertering. In de Ayurvedische geneeskunde is 'Omam water' de naam voor een brouwsel gemaakt van de karom zaden dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van spijsverteringsstoornissen, artritis en koorts.
De meeste gezondheidsvoordelen die aan karom worden toegeschreven zijn te danken aan hun thymolgehalte. Thymol is de belangrijkste smaakstof in karomzaad en heeft een licht bittere, kruidige en verkoelende smaak. De verkoelende smaak ontstaat doordat thymol de koudereceptoren op je tong stimuleert. Thymol is ook de belangrijkste smaakstof in het kruid tijm. Karomzaden bevatten ook andere belangrijke bestanddelen die de zaden hun medicinale werking geven.
Het traditionele gebruik van karomzaad om allerlei spijsverteringsproblemen te behandelen heeft bewezen heilzaam te zijn. De voedingsvezels in de zaden zijn één van de redenen waarom ze de spijsvertering verbeteren. Naast de vezels verhogen caromzaden ook de maagzuursecretie en verhogen ze de afscheiding van spijsverteringssappen. Karomzaden worden ook gebruikt om maagzweren te behandelen en de buikpijn te verlichten die gepaard gaat met de zweer. Dit effect wordt toegeschreven aan de antioxidanten in de karamels.
Karomzaad kan ook helpen bij hoge bloeddruk. Een veel voorgeschreven medicijn tegen hoge bloeddruk is een calciumkanaalblokker. Deze medicijnen verstoren de beweging van calcium in de cellen van je hart en ontspannen je slagaders, wat resulteert in een verlaging van de bloeddruk. Karomzaden hebben ook een calciumkanaalblokkerend effect.
De traditionele geneeskunde heeft karomzaadjes ook voorgeschreven bij ademhalingsproblemen. Caromzaad heeft een ontspannende werking op de luchtwegen en opent de bronchiën. Deze effecten maken van karomzaad een therapeutisch middel voor mensen met astma of andere obstructieve longziekten. De ontstekingsremmende en krampwerende eigenschappen van karom zijn hier ook gunstig, want bij bijvoorbeeld astma is er sprake van ontsteking in de longen.
Karom heeft een lange gebruiksgeschiedenis in de Indiase en Perzische cultuur. De consumptie van karomzaad wordt als veilig beschouwd in de hoeveelheden die gebruikt worden bij het koken. En omdat de zaden zeer aromatisch zijn, gebruik je maar kleine hoeveelheden. Hier zijn enkele van de gezondheidsvoordelen van carom opgesomd.
Karomzaad is antibacterieel.
Karomzaden zijn schimmelwerend.
Karomzaad werkt ontstekingsremmend.
Karomzaad helpt de spijsvertering.
Karomzaad kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen.
Karomzaad opent de luchtwegen en bronchiën.
Karomzaad kan helpen bij het verlagen van een hoog cholesterolgehalte.
Karomzaad bevat plantaardige oestrogenen, die kunnen helpen je hormoonspiegels te stabiliseren.
Karomzaad is een bron van vitamine B1 & B3 (niacine).
Karomzaad is een bron van ijzer, kalium, fosfor en calcium.
Bronnen:
Therapeutic Potential of Ajwain (Tracyspermum ammi L.) Seeds
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/ajwain
Nutraceutical enriched Indian traditional chikki
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519511/
Carum copticum L.: A Herbal Medicine with Various Pharmacological Effects
