KardemomEucalyptusCitrusBloemig

Kardemom

KardemomEucalyptus Citrus Bloemig

Cineool verleent kardemom zijn kenmerkende eucalyptussmaak. Andere secundaire smaakstoffen zorgen voor de rijke, bloemige en citrusachtige smaak van kardemom. Groene kardemom past goed bij zowel zoete als hartige gerechten. Zwarte kardemom daarentegen is vooral geschikt voor hartige gerechten. Het bevat ook cineool, maar andere smaakstoffen geven het een rokerig aroma, en het bevat eugenol, dat een kruidnagelachtige smaak heeft.

Flavor chart anise
Kardemom
Zwarte & Groene Kardemom

Kardemom

Kardemom wordt ook wel de koningin der specerijen genoemd. Het is een van de duurste specerijen, alleen vanille en saffraan zijn duurder. In Nederland is kardemom vooral bekend als ingrediënt van het zogenaamde 'speculaas' kruidenmengsel, waaraan het zijn frisse, peperige citrusaroma toevoegt. Kardemom is een specerij die oorspronkelijk uit India komt, maar tegenwoordig in alle tropische gebieden van Azië wordt verbouwd. In Azië wordt kardemom veel gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het heeft veel van dezelfde voordelen als de botanisch verwante gember. Kardemom wordt in de Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, gebitsproblemen, als afrodisiacum en zelfs bij de behandeling van depressies.

Er zijn twee soorten kardemom, de gewone groene variant en de zwarte kardemom. Zwarte kardemom wordt vooral geteeld in de uitlopers van de Himalaya en op Java. Het heeft een iets meer rokerige smaak. Zwarte kardemom wordt buiten Azië niet veel gebruikt en de groene variant wordt het meest verkocht.

Zowel de zaden als de peulen geven een fris aroma, dus ze worden vaak in hun geheel toegevoegd aan Indiase gerechten. Het gebruik van kardemom is niet beperkt tot hete en pittige gerechten, de zaadjes worden ook gebruikt om veel Indiase desserts en zoetigheden op smaak te brengen. Kardemom is ook een standaard ingrediënt van de Indiase Chai thee, en je kunt de peulen gemakkelijk toevoegen aan je eigen kruidenthee.

Ongeveer 80 procent van de wereldproductie van kardemom wordt geëxporteerd naar Arabische landen, waar kardemom vaak wordt toegevoegd aan de koffie. De cafeïne in de koffie veroorzaakt normaal gesproken een verhoogde uitscheiding van de mineralen calcium, magnesium en natrium, maar de toegevoegde kardemom gaat dit ongewenste effect tegen. Door een beetje vers gemalen kardemom aan je koffie toe te voegen, blijven deze heilzame mineralen beschikbaar voor je lichaam.

Kardemom is een goede bron van veel soorten mineralen, in het bijzonder bevat het veel ijzer en mangaan. Het mineraal ijzer is nodig voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor zuurstoftransport in het bloed en is daarom een belangrijk mineraal voor mensen die lijden aan bloedarmoede. Mangaan wordt door het lichaam gebruikt om vrije radicalen te neutraliseren die een hoofdoorzaak zijn van veel ziekten. Andere mineralen die aanwezig zijn in kardemom zijn zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium en koper. Ook bevat kardemom een aantal vitaminen en is het een goede bron van voedingsvezels.

Een paar van de vele gezondheidsvoordelen van kardemom op een rij:

  • Kardemom is heilzaam bij veel spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, constipatie, indigestie, brandend maagzuur en winderigheid.

  • Kardemom is een goed middel tegen verkoudheid, het bevordert het ophoesten van slijm en vermindert de slijmafscheiding.

  • Kardemom helpt het lichaam bij het verwijderen van afvalstoffen uit de nieren, urinewegen en blaas.

  • Kardemom verlaagt de bloeddruk aanzienlijk omdat het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en omdat het veel voedingsvezels bevat.

  • Kardemom zorgt voor een lagere en constantere hartslag.

  • Kardemom in je dieet verlaagt je risico op darmkanker .

  • Kardemom is een goed middel tegen spierkrampen en kan helpen als je de hik hebt, maar ook bij maag- en darmkrampen kan het verlichting brengen.

  • Kardemom is een goede bron van de mineralen ijzer, mangaan, zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium en koper.

  • Kardemom bevat de vitamines A, B1,B2, B3, B6 en vitamine C.

  • Kardemom bevat veel voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen.

  • Kardemom heeft antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

  • Kardemom bevordert de mondhygiëne, het verfrist niet alleen de adem maar helpt ook allerlei infecties in de mond te bestrijden.

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px