KaneelZoetAromatischVerwarmend

KaneelZoet Aromatisch Verwarmend
Kaneel verhoogt de waarneming van zoetheid zonder zelf zoet te smaken. De primaire smaakstof, cinnamaldehyde, zorgt voor een verwarmend gevoel op de tong. Daarnaast zijn er diverse andere smaakstoffen die goed te combineren zijn met verschillende specerijen.




Kaneel
Kaneel is een specerij met een natuurlijke zoete smaak. De meeste mensen zullen deze specerij kennen van een heerlijke appeltaart of de ouderwetse kaneelstokjes die je op de kermis krijgt.
Kaneel is de binnenbast van de scheuten van de tropische kaneelboom. De twee meest gebruikte soorten zijn Cassia- en Ceylonkaneel. Cassia-kaneel heeft een diepere, kruidigere en zoetere smaak met wat bitterheid, in vergelijking met Ceylon-kaneel. Gemalen kaneelpoeder wordt meestal gemaakt van de Cassia-variant. Ceylon kaneel wordt ook wel echte kaneel genoemd. Coumarine, de smaakstof die verantwoordelijk is voor de zoete smaak van cassiakaneel, kan giftig zijn voor de lever als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Als je regelmatig kaneel in poedervorm consumeert, kun je beter kiezen voor echte kaneel in plaats van de kassiasoort.
In veel Aziatische landen wordt kaneel vaak gebruikt bij de bereiding van voedsel. Naast de heerlijke smaak, houdt kaneel samen met andere specerijen zoals kurkuma je gerechten langer vers. Dit is erg handig in een tropisch klimaat waar niet iedereen een koelkast heeft.
Kaneel is ook zeer effectief bij de behandeling van voedselvergiftiging. Dit komt door de antivirale activiteit en de sterke antibacteriële werking. Kaneel is een van de meest effectieve natuurlijke middelen tegen e-coli en salmonellavergiftiging. En een beetje kaneel verlicht misselijkheid bijna onmiddellijk.
Er zijn veel eenvoudige manieren om kaneel aan je dieet toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een beetje poeder over je pap strooien of je kunt wat kaneel door je koffie doen. Je kunt ook een kaneelstokje toevoegen aan een kopje kruidenthee of aan een kan water, de drank wordt dan doordrenkt met de aromatische zoete smaak van de kaneel. De verwarmende smaak van kaneel zal niet zo uitgesproken zijn in de infusies omdat de smaakstof die verantwoordelijk is voor de verwarmende smaak, kaneelaldehyde, niet oplost in water.
Enkele gezondheidsvoordelen van kaneel op een rijtje:
Kaneel is een natuurlijk conserveermiddel, voedsel blijft langer goed als er kaneel aan is toegevoegd.
Kaneel is zeer effectief in het lichaam bij de bestrijding van schimmelinfecties zoals Candida.
Kaneel is effectief in het lichaam bij het bestrijden van bacteriële infecties.
Kaneel in je maaltijd voorkomt een piek in je bloedsuikerspiegel na het eten.
Kaneel kan de vorming van kankercellen remmen.
Kaneel stimuleert de geest en je concentratie, zelfs als je er alleen maar aan ruikt.
Kaneel wordt in de Chinese geneeskunde voorgeschreven als middel tegen maagklachten.
Kaneel is een goed middel tegen koude voeten in de winter.
In de Ayurveda wordt kaneel onder andere voorgeschreven bij verkoudheid en menstruatiepijn.
Kaneel heeft een positief effect op alle aspecten van de insuline- en vetstofwisseling. Het is daarom een ideaal middel bij diabetes type2 gerelateerde aandoeningen.
Kaneel bevordert de anabole eiwitvorming in spiercellen waardoor meer glucose kan worden opgenomen, wat resulteert in meer energie. Perfect voor sporters!
Kaneel voorkomt dat het bloed in je lichaam stolt (coagulatie).
Kaneel bestrijdt de E-coli bacterie in ongepasteuriseerde sappen.
Kaneel bevat stoffen die de progressie van Alzheimer kunnen vertragen en misschien zelfs voorkomen.
Kaneel vermindert de negatieve effecten van het eten van een vette maaltijd.
Kaneel vertraagt de glucoserespons na een maaltijd.
Kaneel vermindert de ontstekingsreactie in het lichaam.
Kaneel werkt tegen constipatie.
Kaneel bevat veel voedingsvezels.
Kaneel is een goede bron van mangaan, ijzer, chroom en calcium.
Kaneel bevat kleine hoeveelheden vitamine A en K.
Wees voorzichtig met kaneel als je zwanger bent, het kan in grote hoeveelheden (medicinaal gebruik, onwaarschijnlijk in een maaltijd) provocerend werken op de baarmoeder.
