JeneverbesDennenScherpKruidig

Jeneverbes

JeneverbesDennen Scherp Kruidig

De smaak van jeneverbessen wordt overheerst door pineen, wat een dennensmaak geeft die herinnert aan de naaldbomen waar ze groeien. Andere smaakcomponenten voegen kruidige en bloemige tonen toe, wat ze goed combineerbaar maakt met andere specerijen. Het hoge suikergehalte van de bessen draagt bij aan de zoetheid in gerechten, en de smaken komen beter tot hun recht wanneer ze gecombineerd worden met olie of alcohol.

Flavor chart juniper berry
Juniper berries

Jeneverbes

Jeneverbessen zijn geen echte bessen, maar de zaadkegels van de altijd groene jeneverbesboom. De jeneverbes komt oorspronkelijk uit de gematigde streken van de wereld, waar hij overvloedig groeit. De jeneverbes wordt al eeuwenlang door de mensheid gebruikt en wordt in folklore geassocieerd met helende krachten en als toevluchtsoord. Een bijbels verhaal vertelt hoe een jonge Jezus zich verborg in een jeneverbesstruik tijdens zijn vlucht naar Egypte.

Jeneverbessen zijn het belangrijkste botanische product dat wordt gebruikt bij de productie van Gin. Om een gedistilleerde drank gin te mogen noemen, moet de jeneverbes de overheersende smaak zijn. De naam gin is afgeleid van de Nederlandse sterke alcoholische drank 'Jenever', die al sinds de13e eeuw door de Nederlanders werd geproduceerd. Jenever was de eerste bekende gedistilleerde drank die op smaak werd gebracht met jeneverbessen.

De voordelen van jeneverbessen voor de gezondheid zijn talrijk. Traditioneel worden jeneverbessen gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan kwalen, zoals bronchitis, tuberculose, blaasontstekingen, migraine, diabetes en infecties. De jeneverbes zit boordevol heilzame antioxidanten en andere fyto-nutriënten en het belangrijkste voordeel is zijn rol in het verminderen van oxidatieve stress.

Jeneverbessen zijn ook een krachtig antisepticum. Ze worden gebruikt om urineweginfecties te behandelen en worden direct op de huid aangebracht om verschillende huidaandoeningen te behandelen. Verschillende onderzoeken hebben bevestigd dat jeneverbessen de groei van verschillende soorten bacteriën en schimmels remmen.

Een hoge bloedsuikerspiegel en een hoog cholesterolgehalte zijn beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De jeneverbes heeft een positief effect op zowel een hoge bloedsuikerspiegel als een hoog cholesterolgehalte. Jeneverbessen zijn hypo-glycemisch en hypo-lipidemisch.

De jeneverbes beschermt ook de lever. Onderzoeken naar levertoxiciteit maken meestal gebruik van door paracetamol (acetaminophen) geïnduceerde toxiciteit om de levertoxiciteit van het onderzochte extract te bepalen. Paracetamol wordt als veilig beschouwd bij normale doses, maar leidt tot leverschade bij overdosering. Extracten van de jeneverbes blijken de lever te beschermen tegen schade veroorzaakt door paracetamol.

Jeneverbessen worden als veilig beschouwd voor consumptie in doses die je uit voedsel zou halen (tot 10 gram bessen per dag). Als je zwanger bent of probeert zwanger te worden, wordt geadviseerd om geen jeneverbessen te eten, omdat ze je hormoonspiegels kunnen beïnvloeden. Jeneverbes wordt van oudsher gebruikt als anticonceptiemiddel en om miskramen op te wekken.

Enkele voordelen van jeneverbessen op een rijtje

  • Jeneverbessen zijn een bron van antioxidanten.

  • Jeneverbessen zijn antimicrobieel.

  • Jeneverbessen zijn schimmelwerend.

  • Jeneverbessen zijn antiviraal.

  • Jeneverbessen zijn ontstekingsremmend.

  • Jeneverbessen beschermen de lever.

  • Jeneverbessen kunnen een hoge bloedsuikerspiegel helpen verlagen voor mensen met diabetes type 2.

  • Jeneverbessen helpen een hoog cholesterolgehalte te verlagen.

  • Jeneverbessen kunnen kanker tegengaan.

  • Jeneverbessen zijn een bron van kalium, magnesium, calcium en ijzer.

  • Jeneverbessen zijn een bron van vitamine C en bevatten veel fyto-nutriënten.

Bronnen:

Potential of Juniperus communis L as a nutraceutical in human and veterinary medicine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6726717/

 

Genoprotective, antioxidant, antifungal and anti-inflammatory evaluation of hydroalcoholic extract of wild-growing Juniperus communis L. (Cupressaceae) native to Romanian southern sub-Carpathian hills.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5755145/

 

Synergistic hepatoprotective potential of ethanolic extract of Solanum xanthocarpum and Juniperus communis against paracetamol and azithromycin induced liver injury in rats.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067840/

 

A phytopharmacological review on a medicinal plant: Juniperus communis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897106/

FoodEd logo

Telefoon

(+351) 915802903

Sociale media

Applelogo80px