GemberHeetCitrusHoutachtig

GemberHeet Citrus Houtachtig
Zingiberene is de stof die gember zijn kenmerkende smaak geeft, maar gember bevat ook andere smaakstoffen die de complexiteit verhogen en goed combineren met verschillende specerijen. De gedroogde poedervorm van gember is intenser van smaak en wordt vaak in bakrecepten gebruikt. Gember kan de smaak van vrijwel elk gerecht verrijken, en wordt milder van smaak bij het koken.




Gember
Gember is de wortelstok van de plant Zingiber officinale. Gember komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar wordt tegenwoordig in meer tropische gebieden geteeld. Gember uit met name China heeft een scherpe smaak en de gember uit India heeft meer citrusachtige smaaknuances. En gember uit Jamaica staat bekend om zijn zoete en delicate smaak.
De Indiase keuken gebruikt verse gember vaak als ingrediënt voor hun sauzen en curry's (curry is een Engels woord dat ze in India niet gebruiken, behalve voor toeristen). Curry's vragen wat meer tijd in de keuken, maar de makkelijkste manier om verse gember te gebruiken is door er thee van te zetten. Dit doe je door wat plakjes verse gember 5 tot 10 minuten te laten trekken in kokend water. Deze thee met een lepel honing is een delicatesse die in India wordt aanbevolen bij maagklachten.
Je kunt gemberthee ook gebruiken, zonder de honing, om een handdoek in te weken en die te gebruiken als kompres op de buik. Dit is een goede manier om bijvoorbeeld menstruatiepijn te verlichten. Wanneer neus en sinussen ontstoken zijn, kan een gemberkompres ook verlichting brengen. In India gebruiken ze een pasta van verse gember om voor het slapen op je hoofd te wrijven en zo de hoofdpijn te verlichten.
Je kunt ook gemberpoeder gebruiken om verlichting te brengen bij hoofdpijn. Als je 2 theelepels gemberpoeder in een glas water doet en dit opdrinkt, zul je merken dat na een half uur de opkomende hoofdpijn begint af te nemen. Dit effect komt door de shoagal in de gember, shoagal zorgt voor de scherpe smaak van gember. Deze stof is twee keer zo geconcentreerd in gedroogde gember, omdat bij het drogen van de gember de gingerolen in de verse gember worden omgezet in shoagal.
Gember heeft veel voordelen voor de mens die al eeuwenlang worden gebruikt. In China bijvoorbeeld gebruikten ze gember als volksremedie tegen mannelijke kaalheid. Hieronder staan enkele voordelen van gember. Kortom, een gezonde toevoeging aan je dieet.
Gember is een sterke antioxidant.
Gember ondersteunt de spijsvertering.
Gember werkt verwarmend en energiegevend.
Gember bevordert de ademhaling.
Gember helpt gas en constipatie te verlichten.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking.
Gember beschermt de maag en het darmslijmvlies.
Gember beschermt de lever tegen chemische gifstoffen.
Gember heeft een antivirale werking
Gember heeft een antibacteriële werking.
Gember verlaagt het cholesterol.
Gember versterkt je immuunsysteem.
Gember is een bron van de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B9 (foliumzuur equivalenten), C & E.
Gember bevat calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, natrium en zink.
Gember heeft een verzachtende werking bij verkoudheid.
Gember bevordert de bloedsomloop.
Gember voorkomt onder andere misselijkheid door reisziekte, tijdens de menstruatie en tijdens de zwangerschap.
Gember ondersteunt de werking van gal en stimuleert de galafscheiding. (Wees voorzichtig met gember als je last hebt van galstenen).
Gember activeert endorfine in het lichaam, dat pijn onderdrukt en een gevoel van geluk geeft.
Gember is beschermend voor diabetes type 2. Dit komt doordat gember de afgifte en werking van insuline verbetert, en het maakt je cellen ook gevoeliger voor deze insuline. Beide effecten zijn gunstig voor je bloedsuikercontrole.
