FoelieZoetVerwarmendAromatisch

FoelieZoet Verwarmend Aromatisch
De smaak van foelie lijkt op die van nootmuskaat, maar is minder peperig door het lagere gehalte aan sabineen en heeft een grotere variëteit aan andere smaakstoffen. Foelie mist de samentrekkende eigenschap van nootmuskaat, wat resulteert in een mildere smaak die bijzonder goed past bij zoete gerechten. Het is aan te raden foelie vroeg in het kookproces toe te voegen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.




Foelie
Het specerij foelie wordt, net als nootmuskaat, geproduceerd door de nootmuskaatboom. De nootmuskaatboom geeft meerdere keren per jaar vruchten die ongeveer zo groot zijn als een abrikoos. Het zaad van deze vrucht is de nootmuskaat en foelie wordt gemaakt van de buitenste zaadrok die het nootmuskaatzaad stevig omhult. Tijdens de oogst wordt dit draadachtige omhulsel van de nootmuskaat handmatig verwijderd. Deze delen worden vervolgens een paar dagen in de schaduw gedroogd. Tijdens het drogen krijgt de foelie zijn amberachtige kleur. Na het drogen is de foelie klaar voor gebruik.
Foelie en nootmuskaat hebben een vergelijkbare smaak, de smaak van foelie is delicaat en intens maar minder scherp dan de smaak van nootmuskaat. Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt. Je kunt de een door de ander vervangen in gerechten, maar foelie wordt vaak gekozen omdat het zijn amberkleur afgeeft aan het gerecht. Als je deze twee specerijen combineert, krijg je een compleet nieuwe smaak zonder de scherpe randjes van beide specerijen. Deze combinatie wordt bijvoorbeeld gebruikt in het Nederlandse speculaaskruidenmengsel, dat bestaat uit gember, kardemom, witte peper, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en foelie.
In tegenstelling tot nootmuskaat wordt foelie meestal aan het begin van het koken toegevoegd, zodat het de tijd krijgt om zijn smaak vrij te geven. Als het gerecht klaar is, worden de stukjes foelie er meestal uitgehaald. Je kunt de foelie ook eerst koken in wat water en het extract dan gebruiken bij de bereiding van het gerecht. Foelie kan worden gebruikt bij het maken van bouillons, om groentestoofpotjes op smaak te brengen en het past goed bij allerlei zoete gerechten.
Foelie bevat dezelfde gezonde stoffen als nootmuskaat, maar bevat hogere concentraties fytonutriënten, vitamine B2, calcium, ijzer, koper en magnesium. Foelie bevat ook vitamine A en C, wat nootmuskaat in verwaarloosbare hoeveelheden van deze vitamines bevat.
Enkele van de voordelige eigenschappen van foelie op een rij,
Foelie is een bron van de mineralen mangaan, koper, ijzer, magnesium, calcium, kalium en zink.
Foelie bevat de vitamines A, B1, B3, B6, B9 en C.
Foelie helpt bij slapeloosheid.
Foelie helpt bij een slechte adem.
Foelie bevordert het oplossen van nierstenen.
Foelie helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.
Foelie is effectief tegen de groei van kankercellen.
Foelie stimuleert het immuunsysteem.
Foelie bevordert het vrijkomen van spijsverteringssappen en verbetert daardoor de spijsvertering.
Foelie kan concentratieproblemen oplossen.
Foelie is een natuurlijk afrodisiacum.
Foelie lost slijm op en geeft verlichting bij aandoeningen aan de luchtwegen.
