ChilipeperScherpPenetrantFruitachtig

ChilipeperScherp Penetrant Fruitachtig
De intense hitte van chilipepers is te danken aan capsaïcine. Chilipepers voegen niet alleen hitte toe, maar ook een rijke smaak aan gerechten. Er bestaan vele soorten chilipepers, elk met een uniek smaakprofiel dat varieert van zoet en fruitig tot nootachtig en aards. Verse pepers hebben vaak een fruitiger en frisser smaak, terwijl gedroogde pepers tijdens het drogen veel nieuwe smaken ontwikkelen, hoewel sommige oorspronkelijke smaken verloren gaan.




Chilipepers
Chilipepers staan ook bekend als rode pepers en zijn familie van de paprika. Deze hete pepers worden veel gebruikt om gerechten pittiger te maken. Chilipepers komen oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en na de ontdekking van Amerika in de 15e eeuw werden ze wereldwijd verspreid. Er zijn honderden verschillende soorten chilipepers, elk met hun eigen intensiteit en kleur. Capsaïcine is de chemische stof in chilipepers die zorgt voor de hete scherpte, en de hoeveelheid capsaïcine die de chilipepers bevatten bepaalt hun scherpte. De hitte van chilipepers wordt aangegeven met de Scovilleschaal, die aangeeft hoe ver een chilipepeerextract dat aan suikersiroop wordt toegevoegd, moet worden verdund totdat de hitte niet meer waarneembaar is. De schaal loopt van 0 Scoville-eenheden voor de gewone paprika tot ongeveer 280.000 Scoville-eenheden voor de meest pittige chilipepers zoals de Habanero. De vaak gebruikte Cayennepeper in poedervorm heeft een bereik van ongeveer 50.000 tot 100.000 Scoville-eenheden.
Naast dat capsaïcine verantwoordelijk is voor de scherpte van de chilipepers heeft deze chemische verbinding ook veel gunstige eigenschappen voor je gezondheid. Capsaïcine stimuleert bijvoorbeeld je stofwisseling. De lichaamswarmte die je ervaart na het eten van chilipepers, thermogenese genoemd, kost je lichaam energie en dus calorieën om te produceren. Het onderdrukt ook je hongergevoel en zorgt ervoor dat je minder trek hebt in zoetigheid. Dit zijn natuurlijk allemaal gunstige eigenschappen voor mensen die willen afvallen.
Als je regelmatig chilipepers consumeert, heb je minder kans op een verhoogde insulinespiegel in je bloed, een aandoening die gelinkt is aan diabetes type 2. De hoeveelheid insuline die nodig is om de insulinespiegel in je bloed te verlagen, vermindert de kans op insuline. De hoeveelheid insuline die nodig is om je bloedsuiker te verlagen na een maaltijd neemt af als die maaltijd chilipepers bevatte. Als je regelmatig chilipepers in je maaltijden gebruikt, wordt de benodigde hoeveelheid insuline zelfs nog meer verlaagd. De snelheid waarmee de lever de insuline afbreekt wordt ook verbeterd door de chilipepers. Je gebruikt dus minder insuline en je gebruikt het effectiever.
Chilipepers zijn ook goed voor je hart en bloedvaten. In landen waar chilipepers meer gebruikt worden, hebben mensen veel minder vaak hartaanvallen of beroertes. Dit komt doordat de stoffen in chilipepers je cholesterolgehalte verlagen en het vermogen van het lichaam om bloedstolsels op te lossen vergroten. Chilipepers hebben een vaatverwijdend effect in het lichaam en verhogen de hoeveelheid bloed die het hart kan bereiken. Er zijn zelfs meldingen van mensen die een hartaanval hebben overleefd door het eten van chilipepers.
De heldere kleur van chilipepers is een goede indicatie van hun hoge gehalte aan bètacaroteen (provitamine A), waarvan ze een zeer goede bron zijn. Chilipepers zijn ook een zeer goede bron van vitamine C en verschillende andere vitaminen en mineralen, die allemaal goed zijn voor je lichaam.
Hier volgt een lijst met enkele gezondheidsvoordelen van het eten van chilipepers:
Chilipepers zijn een bron van vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, & K.
Chilipepers zijn een bron van de mineralen calcium, koper, ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, zink & natrium.
Chilipepers helpen bij gewichtsverlies door de stofwisseling te stimuleren, hongergevoelens en trek in zoetigheid te onderdrukken.
Chilipepers beschermen vaak tegen de ontwikkeling van diabetes type 2
Chilipepers zijn goed voor hart en bloedvaten.
Chilipepers zorgen voor een daling van je cholesterolgehalte.
Chilipepers beschermen tegen maagzweren door het doden van ongewenste bacteriën die je binnen hebt gekregen en ze stimuleren de afgifte van beschermende spijsverteringssappen in de maag.
Chilipepers openen een verstopte neus en sinussen en helpen bij het ophoesten van slijm.
Chilipepers hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn bijzonder effectief bij de behandeling van artritis.
Chilipepers verhogen je vermogen om ziektes te bestrijden.
Chilipepers zijn een natuurlijke pijnstiller.
Tip: Als je iets te veel chilipepers hebt gegeten, kun je ter verlichting iets vets eten, water drinken helpt niet maar verergert juist het branderige gevoel in je mond, dit komt omdat capsaïcine slecht oplosbaar is in water.
