AnijsZoetZoethoutKamferachtigVerwarmend

AnijsKamferachtig Zoethout Zoet Verwarmend
Anethol geeft anijs de kenmerkende smaak van drop. Anijs wordt vaak gebruikt in zoete gerechten omdat anethol de zoetheidsreceptoren op de tong stimuleert, waardoor het dertien keer zoeter smaakt dan suiker. De subtiele smaakcomponenten maken het ook geschikt voor combinatie met andere kruiden, wat de populariteit van anijs in hartige gerechten verklaart.


Anijs
Anijs is een kruid uit de Apiaceae familie, waartoe ook dille, komijn, karwij, lavas, peterselie, koriander, karom, en venkel behoren. De medicinale toepassingen van anijs zijn vergelijkbaar met de andere kruiden uit de Apiaceae familie, ze bevorderen allemaal de spijsvertering.
De anijssmaak komt voor in verschillende kruiden, zoals venkel, kervel en steranijs. De anijssmaak wordt gebruikt om het Nederlandse toastbeleg 'muisjes' te maken, dat traditioneel wordt gegeten bij de geboorte van een kind. Anijszaadjes zijn lekker om toe te voegen aan je muesli of zoete gerechten zoals gebak, en het is ook erg lekker om er kruidenthee van te maken. Je hoeft de zaadjes alleen maar aan kokend water toe te voegen en het ongeveer 10 minuten te laten trekken. Anijs wordt het meest gebruikt in alcoholische dranken met anijssmaak, waarvan er veel mediterrane varianten zijn zoals de Griekse Ouzo, de Turkse Raki en de Franse Pernod.
Anijszaden bevatten fyto-oestrogenen, stoffen die in het lichaam hetzelfde effect hebben als het hormoon oestrogeen. Dit maakt de zaden zeer nuttig bij de behandeling van allerlei vrouwelijke kwalen die met menstruatie te maken hebben. Anijszaad kan ook helpen om de bevalling te vergemakkelijken en kan gebruikt worden om de productie van moedermelk te stimuleren. Vrouwen na de menopauze kunnen anijszaad gebruiken om opvliegers en nachtelijk zweten te voorkomen.
In India en sommige andere landen in het Midden-Oosten kauwt men op anijszaad na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen en een frisse adem te krijgen.
Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen van anijszaden opgesomd:
Anijszaden bevatten de vitamines B1, B2, B3, B5, B9 (folaten) & C.
Anijszaden zijn een bron van de mineralen ijzer, koper, mangaan, calcium, fosfor, zink, magnesium, kalium en selenium.
Anijszaden hebben een slijmoplossende werking en ze vergemakkelijken het ademhalen.
Anijszaad helpt bij winderigheid.
Anijszaad stimuleert de spijsvertering.
Anijszaad heeft een antibacteriële werking.
